Testimonial for Street Style Quaint Cafe

Click here for project details:

Quaint Cafe Interiors- EATMOSPHERE it is…..

Manish Rajpal
Owner & Chef – Eatmoshpere
Establishing our cafe, Eatmosphere was like giving birth to a baby. You want everything about it to be extra special, you want to careful about every detail. When you think of any cafe, what flashes in front of your eyes is a commercial place. We wanted each nook and corner to have a personal touch. Sonia did up the cafe and with that also came each table that was hand painted. the picture frames and artifacts on the walls were all hand made. Infact the painters dabbed all the walls with a piece of cloth in the cafe. the team searched for a special leaf that was used as a motif for the floor. mirrors with art were used to make the space look bigger. While importing our glassware, a few cups got damaged. Sonia quickly turned them into planters and we were happy we dint have to throw away the cups. while art was the highlight of the cafe, Sonia made it convenient for our chefs too. This was critical as we had an open kitchen and quick access to equipment was much needed during rush hours. The hand wash and sink area were separated using a simple but trendy glass and fabric partition. Each corner of the cafe had a different seating arrangement…from couches to poofs and sofas. Our customers wanted to come to the cafe not only to try our food but also to enjoy and relax reading books from our little cafe library and spend time in each corner. I would say the Eatmosphere is the quaintest cafe in town!!

Quaint Cafe Interiors- EATMOSPHERE it is…..

The Hanging Sign Board outside the Café :

I am so sorry for not being around in the month of March. I totally missed being on the blog but time just flew and I didn’t get my hands on till today. Anyway this month, I have a whole new exciting feature and that is “Eatmosphere”. Now that might sound a bit odd but let me explain. The reason I have been away from my blog for so many days is because I was working on this beautiful cosy café owned by my dear friends Rhuta & Manish.

This is how Eatmosphere look from outside: 

2

Manish & Rhuta behind their healthy and tasty Menu Counter designed by Kanchan :

3

This wonderful couple has a quaint story about how they landed up starting this little eatery of soup, salad, sandwiches, crêpes, & chillers. Manish a guy so passionate about food started off as a chef at Taj, Mumbai and then switched to a whole new world of IT. Rhuta has always been in IT and worked for IBM while in India. The duo shifted to Dubai and made a stressful living working for 12 hours a day in the field they thought was right for them. As time passed, they realised that life was much more than slogging. The feeling of owning, sharing and meeting different people would make them happier than earning a good salary without any personal life. And hence, they decided that they have had enough and want to achieve their little dream of owning a place where they can serve a wholesome meal with love and keeping health in mind. And this is how Eatmosphere budded after a lot of hardwork from all of us.

Glimpse of the cafe :

4

Now you might want to know why I am talking about all this? Well my friend Kanchan and I, did play a fair part in this project…yes I did the interiors while Kanchan who owns Southpaw Creatives designed their logo, menu, did the marketing & communication collaterals and above all suggested the name Eatmosphere! She too is a wonderful artist who also did up my logo and came up with the wonderful name Lively-wood for wich I recieve a lot of compliments! The rest of my blog is going to be the pictures of the place, the signboards and the little nook and corners of Eatmosphere.

 

The mezzanine seating with warm comfortable seatee designed by me :

5

 

Another cute African Corner…I love the amalgamation of colour here!

6

In the above two pictures, I have tried to provide different types of seating…each comfortable, cosy, gives a choice of seating high or low and breaks the monotony of the place. My idea was that, everytime someone comes to grab a bite, they should want to try a new seating which is unlike the one they’ve tried before.
One more beautiful and interesting feature about this part of the café is its flooring which makes the whole place different, I mean very different!
Infact when I started doing the interiors, I was very pleased to see that the mezzanine did not have tiles. I decided against tiling this corner and did what my friend Sheetal has done at his ashram called the The Urban Ashram. So here is a picture of the flooring to see what is different…..

The leafed floor :

7

 

The washroom area :

9

Though small, we wanted this area to be pleasant and comfortable for people to freshen up. In the whole process, I did not want to forget about the colours and theme at the same time make the place seem bigger than it is. Hence the combination of blue and turquoise with a mirror facing the café worked in our favour.

 

 

The Lover’s Corner as I call it…

10

 

This is another nook outside the café that I really like. It is secluded, colourful and awfully cosy! I call the orange and red stools, Oranges ‘n’ Cherries and the little table Kesariya which contrast and gel with the ‘Geru’ or Teracotta flooring!

 

 

 

 

Some more outdoor seating..

11

 

Hand-painted turquoise-blue table which has a great combination of metal, wood, tile in-lays and glass

12

 

There is another concept we have tried to promote…the idea of recycle! Manish and Rhuta lost a lot of cups & glasses in their shipment from Dubai to Pune, I was thrilled to see them and decided to make use of the lovely colourful crockery. We also got hold of some bottles which was basically going to be trashed and restored them and check what and how we’ve used them!

 

 

The Recycle Corner

So this is the café and this is the work we all did to make it so bright, colourful, welcoming, cosy and of course, can’t forget the food. Hope you have liked it and I would love to have comments and suggestions on it! Till then, if you wanna grab a bite, Eatmosphere is open from 10a.m. to 10p.m. in Wanorie, Pune in the lane of Kedari Petrol Pump.

For more details on branding, logo designing, advertising and more, please contact Kanchan @ +91 (0)9011012454 or just send an email to kanchan.gokhale@gmail.com

For more details on Eatmosphere, please call Manish +91(0)9967514019 or just send an email to rajpalmanish@gmail.com

TESTIMONIAL

Testimonial for Street Style Quaint Cafe

 

Leisure Lounge @ Home!!

Most of us have little getaways from our mundane lives; and certainly, we need to have at least some of them near us! Well that’s how the idea of the Leisure Lounge came up!

A room not bigger than 400 sq ft needed to be converted in to a lounge area which would accommodate several things and yet make it look like a lounge. The area needed to fit in a book case, study, storage, loft, a bar, a cabinet to showcase a shot glass collection and a stage to accommodate a drum set and other smaller drums from West Africa and Middle East. Now the challenge was to be able to fit so many things in 400 sq ft without cluttering the space and still making it look classy, roomy and artistic!

1

Very few people have an inclination of collecting something special that will remind them of a place, person or an incident. Here, the challenge was to be able to accommodate over 120 shot glasses collected from travels all over the world. A cabinet had to be made to display, preserve and present the collection.

2

For more on Bars, go to http://livelywood.in/furniture-2/bars-2/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Next came in another very interesting feature yet a little discreet and innovative. A bar had to be made in a way that an outsider would not know, yet when opened, gave you a surprise! A chic painting with miniature bottles studded on the door of the bar makes it unique and funky! Along with a regular bar, a mobile wine cellar with bottle holders and a tray was also made to be able to push it around to other rooms.

3

Since this room is a mixture of some fun and work, a study and book case had to be accommodated. More than 200 books needed to be placed and protected from the ever increasing dust. Despite the space constraint in the bookshelf, a small feature had to be added to break the tedium of the quadrangle. An illuminated square was fixed off centre in the bookcase with zigzag shelves which flaunted odd some objects breaking the monotony of its content.

4

A long desk was made with two storage cabinets. The one on the left was made permanent while the one on the right is movable in order to fit two people on the same desk if need be.

5

Lastly, the room couldn’t be complete without a platform to hold a striking collection of drum set. The reason for the elevation of the podium was to reduce noise and vibrations produced while playing. Taking advantage of the height, some storage was also created under the stage. The wall and door that bordered the drums was demolished and a glass was fixed in order to cut the noise that made its way outside.

6 7